Green Deal voor schoon vervoer

27/11/2014

Staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur en Milieu) ondertekende op 21 juni in Groningen de Green Deal Zero Emission Stadslogistiek. Zij deed dit samen met meer dan vijftig partijen die betrokken zijn bij de bevoorrading van steden. Doel is deze steden schoner en veiliger te maken door in 2025 zoveel mogelijk soorten vervoer op de weg te hebben die geen schadelijke stoffen uitstoten.

Ondertekenaars

Onder de partijen die de Green Deal ondertekenen zijn gemeenten, vervoerders, verladers, autofabrikanten, ondernemings-, branche- en belangenorganisaties. Ze gaan schone en zuinige voertuigen inzetten. Daarnaast kijken ze vooral naar een betere benutting en innovatie van bestaande logistieke stromen, zodat er minder kilometers in de stad gereden worden.

Lokale proeftuinen

Diverse lokale partijen onderschrijven deze Green Deal. Dit zijn onder andere Cooperatieve Combipakt UA, Regionale Stadsbode van MiddelkoopVeloCity Fietskoeriers en Binnenstadsservice. Zij vormen proeftuinen voor duurzaam vervoer in de stadsregio Arnhem Nijmegen. Doel is om van de experimenten op kleine schaal te leren en de successen zo snel mogelijk te delen met andere gemeenten en bedrijven. Ook andere partijen kunnen met een voorstel komen.