Last mile logistiek

Wat kost de last mile? Er zijn verschillende rekenmodellen waarmee u eenvoudig en objectief kunt bepalen wat die last mile kost. En of overslag van lading aan de rand van de stad dus wellicht kosten bespaart.

Calculatiemodel voor Nijmegen en Ressen

NEA Transportonderzoek en -opleiding leverde een algemeen calculatiemodel, wat Buck Consultants International verfijnde voor Nijmegen en Ressen. Door het instellen van de belangrijkste parameters in dit model krijgen vervoerders inzicht in de kosten van dat laatste stukje van het traject: vanaf de rand van de stad naar het centrum. En dus of het de moeite waard kan zijn om eens over bundelen na te denken.

Calculatiemodel voor fietskoerier

In lijn met deze aanpak is nog een tweede tool ontworpen, namelijk voor fietskoeriers. Hiermee kan eenvoudig worden berekend of voor de belevering van het echte stadscentrum de fiets niet een veel beter alternatief is dan de auto. Op basis van aantal zendingen en afstanden, berekent dit instrument de kosten als een bestelauto wordt ingezet maar ook de kosten als voor de fiets wordt gekozen.

De modellen

Beide instrumenten zijn ontwikkeld vanuit Connekt in het kader van de Lean and Green-pijler Duurzame Stedelijke Distributie.