Waterstoftechnologie

HyGear is een clean-tech bedrijf dat zich onder meer focust op on site waterstofproductie. Het Arnhemse HyGear ontwerpt en levert waterstofgeneratoren die aardgas of biogas omzetten in zuivere waterstof. Waterstof wordt onder meer gebruikt in de glas-, staal en voedingsmiddelenindustrie, maar kan ook gebruikt worden als schone brandstof voor fuel cell vehicles. De generatoren ter grootte van een zeecontainer kunnen overal neergezet worden. Dat maakt het mogelijk om op de meest afgezonderde streken in de wereld op kleine schaal waterstof te produceren.

Waterstoftankstation

Hygear levert niet alleen aan het buitenland, maar ook dicht bij huis: het bedrijf leverde een systeem voor het eerste openbare waterstoftankstation aan de Van Oldenbarneveldtstraat in Arnhem. Het was het eerste waterstoftankstation in Nederland. Een groter tankstation is gepland bij het Shell tankstation aan de Westervoortsedijk, pal naast het industriepark.

Waterstof en brandstofcellen

Waterstof wordt gezien als energie en energiedrager van de toekomst. Met name door de vele toepassingen en het feit dat waterstof alleen waterdamp als uitstoot geeft. Het is naast industrieel gebruik ook te gebruiken als opslagmedium voor bijvoorbeeld overschotten aan elektriciteit en als brandstof voor auto’s, bussen en vrachtwagens. De motor van de voertuigen worden daarvoor uitgerust met brandstofcellen. De waterstof wordt in de brandstofcellen niet verbrand, maar elektrochemisch omgezet, waarbij energie vrijkomt. De brandstofcel laat zich goed vergelijken met een batterij. Het systeem van brandstofcellen is snel vol te tanken en daarmee heeft het vervoermiddel een grotere actieradius dan bijvoorbeeld een elektrische auto.

Resultaten

  • Waterstofenergie is schoon, stil, voldoende beschikbaar en energiezuinig
  • Geen afhankelijkheid van fossiele brandstoffen
  • Geen transport en opslag nodig van chemische stoffen
  • Waterstof kan worden gebruikt als opslagmedium voor elektrische energie uit zon en wind

Contact

HyGear
Ellart de Wit, hoofd technologie
Marinus van Driel, directeur Hygear
Westervoortsedijk 73
6827 AV Arnhem
T +31 00 9494 300
E info@hygear.nl
I www.hygear.nl

linkedin icoonFacebook icoon

Social Media

Hygear op Facebook
Hygear op LinkedIn

Links

PPM Oost

Projectupdate melden